Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Smalspoormodelbouwdagen

Kaloonga

zaterdag 24 en zondag 25 september 2016 bij de Stoomtrein Katwijk Leiden

De 17e editie van het modelbouwweekend is dit jaar sterk bezet met topmodelbouwers uit binnen- en buitenland. Ook deze keer is de organisatie er in geslaagd banen tentoon te stellen die nog nooit in Nederland te zien waren. Alle banen en diorama’s hebben smalspoor als thema en dit staat garant voor sfeer, zelfbouw en nostalgie.

Dit evenement is de laatste jaren uitgegroeid tot hèt smalspoormodelbouw-evenement van Nederland. Waar kun je topmodelbanen bewonderen die opgesteld staan tussen het grote voorbeeld? In het buitenmuseum kun je onbeperkt meerijden met stoom- en dieseltreinen. Modelbouwers kunnen zowel binnen als buiten inspiratie opdoen voor nieuwe projecten. De vrijwilligers van het museum laten u graag alles zien en onder begeleiding zijn ook de werkplaats en de remise te bezoeken. Uiteraard kan er ook veel (technische) kennis uitgewisseld worden.

 

De deelnemerslijst per 28 augustus:

  • Tony Bird (GB) (16mm) primeur: brengt een grote live-steam modelbaan mee uit Engeland.
  • Chris O’Donoghue (GB) (009) primeur: brengt Compass Point mee. Een sfeervol, dromerig Engels haventje met een spooraansluiting.
  • John Bruce (GB) (009) primeur: laat met Wherewithial Quai zien dat je met weinig ruimte ook een modelbaan kunt bouwen. Deze baan heeft met een rangeerpuzzel bijna onbeperkte rangeermogelijkheden. Deze modelbaan is in Engeland bekroond met de Reinier Hendriksenprijs. (De modelbaan van Reinier Hendriksen is overigens ook te zien. Deze modelbaan behoort tot de vaste collectie van het museum).
  • Horst Wolf (D) (H0e) primeur: heeft in Schmallspuranlage Horeieck heel veel verrassende bewegende details verwerkt.
  • Erik Mosterd (1:35) primeur: neemt deze keer een diorama mee met een Duitse tram met een pendelautomaat.
  • Jaap Stuurman (H0e) primeur: komt met Jan’s Pek-, Teer- en Oliehandel.
  • Lucien Eijdems (H0e) – primeur: Buchau 1916 Omzetting in 1:87H0e van het station Buchau aan de voormalige Eederseebahn.
  • Jeroen Nieuwlaat en Tim Somers (H0m) primeur: Saints-Amis-sur-Mer. Dromerig smalspoor aan de Normandische kust in de jaren ‘50/’60.
  • Rob Reinders (H0e) – primeur: in de oude aluminium gereedschapskist van zijn vader bouwde hij een stukje Oostenrijk na in winterse sfeer. Als je goed kijkt, zie je tussen wachtende passagiers ook enkele bekende wereldleiders staan.
  • Gerard van Santen (0n30) – primeur: Lost Mule Mine. Kleine mijn met laadpunt in smalspoor, ergens in Montana.
  • Jan van Remmerden (0e) primeur: Jean-Ville, een landelijk Zuid-Frans station aan een enkelsporige lijn met goederenloods.
  • Denny Jansen (H0n30) primeur: The Tool Shed. Deze kleine mini-modelbaan laat zien dat bij ruimtegebrek ook genoeg (zelf) te bouwen valt. Een Amerikaanse gereedschapsschuur die zomaar ergens langs een logging smalspoorlijn in Amerika te vinden kan zijn.
  • Gerbrand Haans (H0e) primeur: toont voor de tweede keer in Nederland en voor het eerst in Valkenburg zijn nieuwe opus “Kaloonga”. Smalspoor in Australië tussen de kangoeroes.
  • Gerard van de Weijer (H0e) primeur: past met “De Pionier” perfect binnen het industriële karakter van het museum zelf.
  • Gerard Tombroek (H0m) primeur bij SKL met “Halte Tombroek”. Ben je al jarenlang een bekende modelbouwer en fotograaf bij Modelspoormagazine kom je er bij toeval achter dat er vroeger een (smalspoor)tramlijn reed in België door een plaats gelijk aan je eigen achternaam. Dat vraagt er natuurlijk om nagebouwd te worden.
  • Roel Oosterop (H0e) – komt terug met “Im Westen Nichts Neues… Oder?” Een eenvoudige “Heeresfeldbahn” net achter het front van 1915. Het baantje van vorig jaar ligt nu aan de andere kant van het front, zomer 1918. “Doughboys” en “Poillus” marcheren gezamenlijk, terwijl de smalspoor-mallets onvermoeibaar meer mensen en materieel blijven aanvoeren.
  • Henk Wust en Jan van Mourik (009) brengen The Cornmill XL mee. Al weer enkele jaren geleden werd het deel van deze baan met the Cornmill, een samenwerkingsproject tussen Henk Wust en John en Jane Jacobs, voor het eerst bij Stoomtrein Katwijk Leiden tentoongesteld. Deze baan is nu verder uitgebreid en zeer de moeite waard om te bekijken.
  • Paul Dirkzwager Scale Construction (0e) met een diorama met een vormloods plus droogrekken die is geïnspireerd op de steenfabriek “Werklust” in Losser. U kunt bij hem natuurlijk ook veldbaanmateriaal bestellen.
  • Michael Staats (H0e) Daheeme. Een fictieve smalspoorlijn op de grens van Sachsen. Met veel moed en trouw wordt de dienst gaande gehouden. DDR sfeer in de jaren ’60.
  • Modelgroep Swiss Trak (H0m) komt dit jaar met een deels vernieuwde meterslange smalspoorbaan naar voorbeeld van de Rhätische Bahn. Deze grote modelbaan wordt nu opgesteld in de motorlocomotievenloods, waardoor deze baan veel beter is te bewonderen.
  • John Henniger komt met een model van een Climax-locomotief in schaal 1:20,3 en een diorama in 0n30 “Freight station”. John toont ook een nieuw schilderij op een ezel “Razende Roland”.
  • Johan van Doorn toont diorama’s met locloodsen in On30 / 1:32 met diverse toebehoren.
  • Harry Eker van Smalspoor Nederland BV komt met een verkoopstand met unieke smalspoorartikelen

In de eigen collectie van het museum kunt u ook nog een aantal andere topbanen bewonderen zoals “Morvallon” van Anneke Boelens en Len de Vries en modelbanen van modelbouwers die helaas al op te jonge leeftijd zijn overleden: “Pays Perdu” van Peter de Vries, “Van der Werff Zand en Grind” van Fried Lagerweij en “Moors End” van Reinier Hendriksen.

Een toegangskaartje kost € 9,00 voor volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 7,00. Kaartjes geven toegang tot het museum, de treinen en de modelbanen en zijn de hele dag geldig.
Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur.

Stoomtrein Katwijk Leiden
Jan Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH

Jean-Ville

Jean-Ville

Kaloonga

Kaloonga