Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Afscheid Mat’64

Aan alles komt een eind, vandaag wordt er afscheid genomen van het Materieel’64. De treinstellen Mat’64 zijn vanaf het midden van de jaren zestig beeldbepalend geweest voor de stoptreindiensten bij NS en later ook ingezet bij andere, regionale vervoerders.

Iedere Nederlander heeft er waarschijnlijk wel eens gereisd met een van de 31 vierwagenstellen Plan T of 246 tweewagenstellen Plan V, zoals deze bij NS werden aangeduid. Begin april 2016 is een einde gekomen aan de inzet van dit markante materieel.
In Het Spoorwegmuseum te Utrecht blijft één vertegenwoordiger van deze “moderne” treinen bewaard, de 876. Bij het zien hiervan zal bij menigeen een stukje herinnering naar boven komen. Vandaag zal de laatste rit gereden worden met dit iconische treinstel. Deze rit is uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Maar voor de fotografen heeft NS de dienstregeling beschikbaar gesteld:

planv

  • Maastricht 09:37
  • Eindhoven 10:51
  • Arnhem 13:13
  • Zwolle 14:34
  • Amersfoort 16:15
  • Utrecht Maliebaan 16:33

Houd ook onze Facebook pagina in de gaten voor de laatste update’s omtrent deze rit. Volg onze GPS Tracker om te kijken waar de trein is.

Over de Plan T en Plan V hebben we een fotoboekje gemaakt. In dit boekje is in vogelvlucht de geschiedenis tussen 1961 en 2016 van Mat’64 beschreven en in beeld gebracht om die herinnering levend te houden. Het boekje is vanaf vanmiddag te koop in het Spoorwegmuseum en via onderstaande link in onze webshop:

Plan T en V