Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Upgrade voor de NS 4329 van Bachmann

NS 4329

Een saaie loc komt tot leven

In december 1999 viel in Rail Magazine 170 te lezen dat de importeur van de Engelse modeltreinfabrikant Bachmann de Nederlandse versie van deze Engelse locomotief nog voor de Kerst aan de winkels hoopte te kunnen leveren. De interesse van Hans van der Linde was gewekt en niet veel later schafte hij een exemplaar aan.

Echt veel rijden kon Hans er toen nog niet mee, want zijn modelbaan bestond uit Märklin-materiaal waar de 4329 niet geschikt voor was. Jarenlang kwam de loc de doos niet uit en raakte zelfs een beetje in de vergetelheid.
Inmiddels is de situatie drastisch veranderd. De Märklin-treinen zijn voor het grootste deel verkocht en hebben plaatsgemaakt voor een modelbaan naar Nederlands voorbeeld die met het tweerailsysteem werkt. Eén van de locs die nu een rol spelen is de NS 4329. Maar toen Hans de loc vol verwachting op de rails zette maakte deze eigenlijk alleen indruk door zijn grote gestalte, ingegeven door het feit dat de schaal niet 1:87 is, maar 1:76. Voor de rest reed de loc hortend en stotend over de rails waarbij de aandrijving ook nog eens veel herrie maakte. Het was eigenlijk vlees noch vis. Hans liet het er echter niet bij zitten en ging op zoek naar verbeteringen, zowel op technisch als uiterlijk gebied. In twee artikelen beschrijft Hans middels foto’s en tekst over het technische deel (Rail Magazine 400) en de optische verbeteringen (Rail Magazine 401). Als aanvulling en ondersteuning van het artikel heeft Hans van der Linde een video gemaakt die te zien is op ons YouTube-kanaal.