Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Preview Rail Magazine 381

Rail Magazine 380 ligt nog maar net op de mat, daarin kun je onder andere lezen over de Laminátka en Baureihe 216 van Piko, maar ook over de Blokkendoos en EDK 750 van Roco. Deze laatst genoemde fabrikant heeft deze week weer twee fraaie Nederlandse modellen naar de redactie gestuurd. Tijd voor een preview! 

We starten met de nieuwe 2400 van Roco. Deze loc is voor het eerst verkrijgbaar met geluid en werkende zwaailampen. De loc is in het geel-grijs en draagt nummer 2435. Het voorbeeld kwam op 16 oktober 1954 in dienst bij NS in het bruin, in 1973 kreeg de loc zijn geel-grijze huisstijl aangemeten bij een revisie. De loc werd op 23 augustus 1990 terzijde gesteld na het verlopen van de revisietermijn en door Hollandia gesloopt. Het digitale model zou standaard voorzien moeten zijn van een digitale koppeling zoals door Roco aangekondigd, maar is uitgeleverd zonder. De modellen van de 2400 zullen teruggestuurd worden naar Roco die ze daar alsnog voorziet van een digitale koppeling. De loc is hier geheel voor ingericht, inclusief de printplaat. Wie al een model heeft kan deze uiteraard terugbrengen naar de winkel.

Naast de 2435 levert Roco ook een tweede variant van de Sik. Begin van het jaar was de geel-grijze versie leverbaar, het is een kleine krachtige loc, met geluid, lichtfuncties en een digitale koppeling. De loc hebben we uitgebreid beschreven in Rail Magazine 372 vanaf pagina 78. De Sik die Roco nu heeft uitgeleverd is een groene met nummer 288. De locomotor kwam in 1938 in dienst, via Strukton kwam hij uiteindelijk terecht bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik die de hem geheel rijvaardig heeft opgeknapt. De machine is weer in de historische groene kleurstelling geschilderd. Wil je meer over de Sik te weten komen? Bestel dan het boek over de locomotiefserie in onze webshop.

Achter de Sik van Roco hebben we nog een nieuw model geplaatst van de Nederlandse leverancier Exact Train. De fabrikant levert een verbeterde versie van de NS en DB Offs 55 / Leas 542 / Leakkms 542 / Lacs. De NS varianten zijn verkrijgbaar met opschriften van onder andere Van Doorne Automobielfabriek N.V. (DAF) Eindhoven.

Meer is te lezen in Rail Magazine 381!