Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

1315 terug op het spoor

Op 20 september 2015 keerde loc 1315  na een verblijf van bijna 2,5 jaar in Eisenbahn Erlebniswelt in het Duitse Horb terug in Nederland. Na vijf jaar stilstand in Blerick kreeg de loc een schilderbeurt en kwam de loc terug in dienst. 

Terugblik:

Zo ging de 1315 naar Eisenbahn Erlebniswelt in het Duitse Horb

De 1315, oorspronkelijk eigendom van de Werkgroep 1501 is door Fairtrains onder zijn hoede genomen en volledig opgeknapt. Waar nodig zijn onderdelen gereviseerd zoals de borstelbruggen van de tractiemotoren en gereviseerde stoelen. Daarna heeft de machine een grote onderhoudsbeurt gehad. Ook is de locomotief voorzien van een nieuwe GSM-R en ATB-VV installatie en een vernieuwde inventaris. De machine is voorzien van elektrische verwarming en batterijlading via de depot voeding, zodat de locomotief altijd vochtvrij blijft en klaar voor gebruik.

Schilderbeurt

Het casco is opgeknapt en voorzien van een nieuwe outfit.  Deze kleurstelling is het resultaat van een ontwerpwedstrijd en een duidelijke knipoog naar de oorspronkelijke Berlijns-blauwe kleurstelling die de locomotieven hadden bij NS in de jaren 50-70. De oorspronkelijke nummerschilden en fabrieksplaten, die in handen zijn van een vrijwilliger van Fairtrains zijn nagemaakt in kunststof en prijken op de machine. Het schild op het front is weggelaten omdat op deze plek het midden frontsein gekomen is. Om geen wijziging aan te brengen in de huidige toelating (denk ook aan het grensbaanvak naar Bad Bentheim) en de beperkte capaciteit van de vrijwilligers is besloten de frontseinen niet terug te bouwen naar het origineel.

Testen

Na diverse beproevingen en uiteindelijk een korte testrit is de volledig opgeknapte 1315 weer dienstvaardig en beschikbaar voor verhuur. Fairtrains hoopt in 2021 enkele mooie ritten met deze machine te kunnen uitvoeren. Fairtrains maakt zich sterk om ook met de 1315 weer een rit met treinliefhebbers te organiseren, zoals vorig jaar met de 1304. De 1304 blijft op reserve en komt naar Blerick voor het nodige onderhoud. Fairtrains bekijkt de komende periode de ontwikkelingen in de locomotieven markt. Aan de hand daarvan wordt besloten de 1304 ook een nieuwe kleurstelling te geven.

Verhuur

Naast de ritten die Fairtrains wil gaan rijden is de loc ook te huur voor een prijs van €750,- per dag inclusief machinist. De sterke elektrische locomotief is in te zetten in heel Nederland en ook op het grensbaanvak Bad-Bentheim voor alle soorten treinen. Flexibele oplossingen en opleiden eigen machinisten door Fairtrains is mogelijk.