Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Nederlands nieuws van Piko

Traditiegetrouw komt Piko als eerste met de nieuwtjes voor 2021, ditmaal heeft Piko weer veel interessante modellen aangekondigd voor de Nederlandse markt. Een selectie:

Schaal 1:87, H0

De highlight voor Nederland komend jaar is de serie 2000 diesellocomotief. De Britten en Amerikanen hadden voor de logistieke steun van hun leger grote aantallen oorlogslocomotieven aangeschaft, die na de invasie op het Europese vasteland dienst gingen doen. Hiertoe behoorden ook de diesellocomotieven van het type 60-DE-19A van het US Army Transportation Corps. Deze machines werden oorspronkelijk door het Amerikaanse leger besteld om direct achter het front in Noord-Afrika en Europa te worden ingezet. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden op verschillende plaatsen in Europa grote legerdumps voor het overtollig geworden materieel. NS nam uit deze voorraden, behalve Britse stoom- en diesellocs, ook een twintigtal dieselelektrische locomotieven van het Amerikaanse leger over. Met de komst van deze machines kreeg NS voor het eerst de beschikking over lijndiesellocomotieven. Deze werden genummerd in de 600-serie. Alvast meer weten over deze locomotief serie en voor welke treinen je de loc voor kan inzetten? Bestel dan het boek over de serie 2000 in onze shop. 

De NS 1100, na een blauwe variant, geel/grijs met botsneus was het natuurlijk logisch dat ook de geel/grijze versie kwam zonder botsneus. Dit jaar een van de Nederlandse highlights van Piko.

De 2275 met rode zwaailampen is een fraaie aanvulling van het brede arsortiment 2200 locomotieven van Piko. De loc bestaat tot op heden nog steeds en is eigendom van de Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD) en wordt momenteel opgeknapt. Het is de enige loc die altijd bruin is geweest!

Voor de tijdperk VI liefhebbers bied Piko de GTW aan in de kleurstelling van R-NET zoals deze op de Merwedelingelijn rijdt voor QBuzz.

Schaal 1:160, N

In spoor N heeft Piko ook weer interressant nieuws. De highlight was afgelopen jaar de komst van de NS 1100 in schaal 1:160, in H0 verscheen de 1100 met botsneus. Uiteraard was het al te verwachten dat de NS 1100 ook in schaal 1:160 zou komen met botsneus! De loc heeft van Piko het nummer 1115 gekregen.

Daarnaast heeft Piko in spoor N een nieuwe variant van de 1200 aangekondigd. Ditmaal Berlijnsblauw met een NS logo in het midden van de loc.

Als laatste nieuwtje voor Nederland heeft Piko de 2275 aangekondigd, nu met rode zwaailampen.

Piko heeft veel meer nieuwtjes dan alleen deze Nederlandse highlights, zo komt de fabrikant met een expert editie van de DB serie 101, de SNCF serie BB 8100, de SBB serie Re 4/4 I en nog een arsortiment aan nieuwe type Eaos wagens, contianerwarens en rijtuigen. Alle nieuwtjes zijn terug te vinden op de website van Piko. 

Bron: Piko Catalogus 2021