Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

NS ICNG in Flow-kleurstelling

Lange tijd was het stil rondom de nieuwe Intercity van NS, de ICNG, maar vandaag maakte de vervoerder bekend dat de treinstellen naar België een nieuwe kleurstelling gekregen hebben. Reizigers kunnen in de loop van 2024 sneller reizen tussen België en Nederland.

Voor testen en toelatingen waren al twee ICNGB-treinstellen geproduceerd door Alstom, de 3301 en 3302. Deze zijn wat betreft de uitstraling gelijk aan de binnenlandse treinstellen. De 3303 is nu uitgevoerd in een nieuw jasje: met vloeiende lijnen, veel herkenbaar NS geel en een groot wit logo op de zijkant, ofwel de bekende Flow kleurstelling. Aankomende zondag 4 december komt het treinstel naar Nederland. De komende tijd kan het zomaar zijn dat deze trein het Nederlandse landschap doorkruist. Het treinstel zal de komende maanden verder beproeft gaan worden in Nederland en België. Met de ICNG willen NS en de Belgische vervoerder NMBS reizigers vanaf 2024 sneller naar België brengen. De reis van Amsterdam naar Brussel duurt nu nog 2.52 uur, maar de vervoerders streven ernaar om de reistijd met een half uur te verkorten. Naast de ICNG is de NMBS zelf nog bezig met een alternatieve trein naar Nederland, die moet gaan rijden met een nieuwe Reeks 17 en I11-rijtuigen.


De 3301 tijdens een testrit in de zomer van 2021 in België


De 3303 in de nieuwe Flow-kleurstelling © NS

Verder werd bekend dat de ICNG dit jaar nog niet in dienst zal komen en dat nu gemikt wordt op kwartaal 2 van 2023. Kun jij niet zo lang wachten en wil je alles te weten komen over de ICNG? Bestel dan het Rail Magazine speciaalnummer met 132 pagina’s over de Intercity Nieuwe Generatie in onze webshop!

Van tekentafel tot introductie. Lees alles over de nieuwe Intercity van de Nederlandse Spoorwegen dat Alstom produceert op basis van het Coradia Stream platform. Alles over ICNG is in dit nummer te lezen, maar ook alle randzaken zoals de geschiedenis van Alstom in Nederland en het Coradia platform.

Momenteel worden de VIRM 2/3-treinstellen voorzien van de nieuwe Flow-kleurstelling en rijden al een tijdje de Vectrons in deze kleurstelling.