Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Vanaf 2019 ook in Amsterdam: CAF URBOS 100

We hadden op 12 september al gemeld dat het Spaanse CAF  (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) een grote serie nieuwe trams (15G) ging bouwen voor het GVB in Amersterdam, na een aanbesteding kwam CAF het beste uit de bus. De rechtsbeschermingstermijn is verstreken en het voornemen is om het contract voor het einde van het jaar getekend te hebben. Het GVB liet vandaag zien welke type trams gekocht gaan worden en hoe deze eruit komen te zien.

63 nieuwe trams
CAF gaat aan het GVB 63 nieuwe trams leveren, de 15G. Het zullen voertuigen worden voorzien van een lage vloer, en twee stuurstanden. Ook heeft het GVB nog een optie op 60 extra voertuigen. De 15G trams gaan de oudste trams vervangen en worden onder andere ingezet op de Amstelveenlijn. Na de ontwerpfase, productie, testen en toelatingen op het tramnetwerk zullen de eerste nieuwe 15G trams vanaf de tweede helft van 2019 gaan rijden. Naar verwachten rijden rond 2022 alle nieuwe voertuigen uit de basisbestelling.

URBOS
De 63 nieuwe trams zijn van het standaardtype URBOS 100 van CAF. Dit type tram is ook besteld door Utrecht en daarvan zal binnenkort de eerste naar Nederland komen. De trams van het GVB hebben een lengte van 30 meter en een breedte van 2,40 meter en bestaan elk uit 5 gekoppelde modules. Ze zijn daarmee iets langer, ongeveer 70 cm, dan de huidige Combino’s. Het voertuig beschikt over 50 zitplaatsen en 125 staanplaatsen. De inrichting is echter modulair zodat aanpassingen afhankelijk van de ontwikkelingen in het lijnennet en passagiersaantallen mogelijk zijn. De trams worden tweerichtingtrams, beide uiteinden van het voertuig zijn voorzien van een bestuurderscabine en aan beide zijden bevinden zich deuren. Hierdoor zijn ze ook inzetbaar op de te renoveren Amstelveenlijn (lijn 51).

Kleuren

De foto’s laten nog niet het definitieve ontwerp zien. Er kan van alles nog gewijzigd worden bij het definitieve ontwerp, zoals de inrichting en de kleuren.

15g-binnenzijde
Foto’s GVB.