Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

CAF gaat trams leveren aan Amsterdam

Het Spaanse CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) gaat een grote serie nieuwe trams (15G) bouwen voor het GVB in Amersterdam, na een aanbesteding kwam CAF het beste uit de bus.

63 nieuwe trams
CAF gaat aan het GVB 63 nieuwe trams leveren, de 15G. Het zullen voertuigen worden voorzien van een lage vloer, en twee stuurstanden. Ook heeft het GVB nog een optie op 60 extra voertuigen. De 15G trams gaan de oudste trams vervangen en worden onder andere ingezet op de Amstelveenlijn. Na de ontwerpfase, productie, testen en toelatingen op het tramnetwerk zullen de eerste nieuwe 15G trams vanaf de tweede helft van 2019 gaan rijden. Naar verwachten rijden rond 2022 alle nieuwe voertuigen uit de basisbestelling.

Bezwaar
De fabrikanten die de opdracht verloren hebben kunnen nog bezwaar maken tegen de beslissing. Hierna is het resultaat definitief en kan het proces voor de contractondertekening in gang worden gezet. De aanbesteding van het nieuwe trammaterieel, in opdracht van de Stadsregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam, is in juli vorig jaar gestart.

Kennismaken
Volgend jaar wil GVB haar reizigers, belanghebbenden en andere geïnteresseerden laten kennismaken met de nieuwe tram. Dan wordt een ‘mock-up’ van de tram getoond, een statisch model op ware grootte van een deel van de tram.

Foto: GVB.