Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Bombardier presenteert: TRAXX MS3 met Last-Mile.

Op de Transport & Logistik Messe in München heeft Bombardier de nieuwe TRAXX MS3 gepresenteerd met Last-Mile functie. Het zal de eerste MultiSysteem locomotief worden met deze Last-Mile functie. De locomotief zal geschikt worden voor Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Kroatië en Roemenië. 

Met de komst van de TRAXX MS3 zet Bombardier een nieuwe stap; de eerste MultiSysteem locomotief met Last-Mile functie, vooralsnog was dit niet beschikbaar in een MS-loc. Het uiterlijk zal gelijk zijn aan de TRAXX AC3 die geleverd worden aan klanten zoals Railpool en DB. Deze machine wordt door verschillende vervoerders getest in Duitsland, zie daarvoor #RM344. De loc zal een maximumsnelheid krijgen van 160 kilometer per uur en zal onder alle vier de meest voorkomende spanningen in Europa kunnen rijden, 15 kV/25kV AC en 1,5kV/3kV DC.

Verder zal het vermogen van de locomotief hoger liggen als de MS2 (serie 186), dit ligt op 6 MW en is met een powerboost tot 6,4 MW mogelijk. Het vermogen van de Last-Mile motor licht op 230 kW, ideaal voor  het rangeerwerk in de havens. Ook zal de loc gaan beschikken over het nieuwe ETCS Baseline 3 en alle beveiligingssystemen die voor komen in de bovenstaande genoemde landen.

Daarnaast komt Bombardier ook met de TRAXX DC3 eveneens beschikbaar met Last-Mile functie. Deze loc is vooral voor de Italiaanse en Poolse markt.