Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Qbuzz wint OV-Consessie Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfherenlanden

 

Qbuzz B.V. tegenwoordig onderdeel van Busitalia, heeft de concessie voor het trein en bus vervoer gewonnen in het concessiegebied Drechsteden, Alblasserwaard en Vijfherenlanden (DAV). Vanaf 2018 gaat Qbuzz dit verzorgen evenals de succesvolle regionale treinverbinding tussen Geldermalsen en Dordrecht; de MerwedeLingelijn. De gunning is het resultaat van de openbare aanbesteding die de provincie Zuid-Holland in 2017 uitschreef. Naast Qbuzz dongen ook EBS en de huidige vervoerder Arriva mee.

QBuzz B.V. is door NS in 2017 verkocht aan het Italiaanse Busitalia, op 13 juli 2017 tekende het de koopovereenkomst. Het bedrijf is onderdeel van Ferrovie dello Stato (FS Group, Italiaanse Staatsspoorwegen) dat actief is in het openbaar vervoer in meerdere landen. Het bedrijf gaat vanaf eind 2018 het bus en treinverkeer in het busvervoer in het concessiegebied Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DAV) verzorgen. Het lijnennet gaat flink op de schop, waarbij de concentratie ligt belangrijkste lijnen van het netwerk; de MerwedeLingelijn en de busdiensten tussen Gorinchem en Utrecht en Dordrecht en Utrecht.

Qbuzz start de nieuwe concessie grotendeels met splinternieuwe bussen. In Gorinchem en in Drechtsteden wordt in de stad het bestaande aantal elektrische bussen flink uitgebreid, wat bijdraagt aan een verdere verbetering van de leefbaarheid. Op de HOV-verbindingen krijgen reizigers meer beenruimte, snelle wifi en usb-aansluitingen.

Welk materieel ingezet gaat worden op de MerwedeLingelijn is vooralsnog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk worden de GTW-treinstellen die nu dienst doen op de lijn opgeknapt.