Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Lineas > Out of traffic onto rail

Out of traffic onto rail staat groot op de recent gestickerde locomotief van Lineas. Met dit thema wil de Belgische spoorvervoerder opnieuw het belang van de modalshift onderstrepen.

In de Tractie Werkplaats van Antwerpen is de afgelopen dagen locomotief 186 252 gestickerd in een opvallende outfit. De loc die Lineas huurt van Railpool is alleen geschikt om in België, Frankrijk en Duitsland te rijden, helaas kan de loc niet naar Nederland.

De locomotief is het antwoord op de verhoging van de capaciteit op het spoor. Lineas heeft de capaciteit verhoogt op de lijnen van Antwerpen naar La Louvière, Genk en Zeebrugge, en legt ook nieuwe verbindingen in naar Terneuzen en Gent. Deze ‘Oosterweel-treinen’ verbinden de Belgische steden met de belangrijkste kaaien op Linkeroever (1742 en 1700) en Rechteroever (869 en 913) via zijn Main Hub in Antwerpen, van waaruit treinen richting de rest van Europa vertrekken.

Vandaag presenteerde Lineas zijn gloednieuwe Modal Shift Locomotief. Het design werd ontworpen door treinbestuurder Kris De Smedt. Hij is de winnaar van de eerste editie van de Lineas Design Awards, waarbij werknemers werden uitgedaagd een nieuw ontwerp voor de Lineas locomotieven te bedenken. De verdere uitwerking om de tekeningen van Kris op de loc te krijgen is gedaan door Railcolor Design.

De Modal Shift Lococomotief rijdt van 16 tot en met 22 september op verschillende routes van de Oosterweel-treinen. Hij is te volgen via Instagram.

Foto’s links: Het stickeren van de 186 252 in de spuitcabine van de Tractie Werkplaats Antwerpen.