Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

1215 gedoopt door Amsterdamse burgemeester!

In Amsterdam onthulde burgemeester Eberhard van der Laan samen met chef-kok Julius Jaspers het wapenschild van de gemeente op de 65-jarige locomotief City of Amsterdam, ook wel bekend als “1215”. De locomotief is daarbij officieel in dienst genomen onder haar nieuwe naam. Vanaf 1 april gaat de locomotief voor het eerst rijden met het Panorama Rail Restaurant.

1215
De machine krijgt zijn oorspronkelijke nummer terug dat hij gehad heeft toen deze nog in dienst was voor NS. Na verkoop aan ACTS heeft de loc een nieuw nummer gekregen; 1251. Bij overdracht aan EETC is het nummer gelijk gebleven, alleen de kleur werd aangepast van blauw/geel naar bordeauxrood met gele band. Na het beëindigen van de activiteiten van EETC stond de 1251 werkloos in Blerick opgesteld, tot vorige week! Vorige week werd de prachtig opgeknapte machine overgebracht van Blerick naar de Watergraafmeer. De rode kleur had plaats gemaakt voor de kleuren van Railpromo, twee tinten blauw en veel wit waardoor het prima aansluit bij de rijtuigen van Railpromo.

Dopen
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan onthulde samen met Julius Jaspers de locomotief vandaag op station Amsterdam Centraal onder het toeziend oog van tal van journalisten en andere geïnteresseerden. Met de doop tot City of Amsterdam heeft de hoofdstad van Nederland ook weer een eigen, rijdende locomotief op het Nederlandse spoor.

Aankomende ritten

Vanaf 1 april is de locomotief tweemaal per week te zien voor het Panorama Rail Restaurant van Railpromo.  Er wordt wekelijks op vrijdag- en zaterdagavond een route gereden door de Randstad. Gasten krijgen een viergangenmenu tijdens de reis, van niemand minder dan TV kok Julius Jaspers!

Meer over het Panorama Rail Restaurant meer in Rail Magazine 334.

robvanee julius