Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Sneak Preview: VIRM in nieuwe kleurstelling

Op 17 november 2020 presenteerde NS tijdens een extra aflevering van NS Weekly het nieuwe interieur en kleurstelling van de VIRM 2/3 serie. Deze tweede en derde generatie VIRM-treinstellen krijgen een levensduurverlenging evenals de eerste serie.

In 2016 werd door NS gestart voor de revisie van de eerste generatie VIRM-treinstellen. Hierbij kregen ze een nieuw interieur wat vergelijkwaardig is met de eerder gereviseerde DDZ-treinstellen. Het uiterlijk werd ook gelijk getrokken met DDZ, in plaats van de blauwe banen bovenlangs, ging na de revisie de blauwe baan over de onderste ramen. Met de start van de revisie van de tweede en derde generatie VIRM-treinstellen komt NS met een geheel nieuwe kleurstelling, het herkenbare blauw/geel blijft. In deze trein komen zowel aan de buitenzijde als in het interieur de ‘flow’ terug als decoratief element. De VIRM 2/3 past qua stijl in het rijtje van de gemoderniseerde DDZ en VIRM1.

Sneak Preview
In Haarlem is de bouw van het prototype ondertussen in volle gang en loopt op schema. Ondanks dat het prototype pas later wordt voorzien van het nieuwe uiterlijk, wil NS alvast een eerste indruk geven van de nieuwe kleurstelling. Daarnaast wil NS nog onderzoek gaan doen wat betreft de zichtbaarheid van de nieuwe kleurstelling, bijvoorbeeld in het licht van een ongeval op een niet actief bewaakte overweg. De gemoderniseerde VIRM 2/3 gaat in mei 2021 de dienstregeling in, het definitieve ontwerp van de trein hangt af wat er uit de testresultaten komt.

Het nieuwe interieur is op een aantal punten technisch aangepast en verbeterd. De wensen van de reiziger is leidend bij het maken van keuzes. Verder is op sommige gebieden de (Europese) regelgeving voor treinen veranderd of zijn veiligheidseisen aangescherpt.

De complete gemoderniseerde trein met alle nieuwe details presenteert NS in het voorjaar van 2021. Meer informatie is te lezen in Rail Magazine 380.