Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Smalspoormodelbouwdagen op 26 en 27 september

Smalspoormodelbouwdagen

In het laatste weekend van september zijn traditiegetrouw de Smalspoormodelbouwdagen bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. Dit jaar is het de zestiende keer.
Het evenement is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de toonaangevende modelbouwevenementen in Nederland. Want waar kun je top modelbanen bewonderen die opgesteld staan tussen locomotieven en rijtuigen? Buiten kun je onbeperkt meerijden met stoom- en dieseltreinen. Modelbouwers kunnen zowel binnen als buiten inspiratie opdoen voor nieuwe projecten.

De deelnemerslijst ziet er indrukwekkend uit, maar er wordt verwacht dat er nog een aantal banen toegevoegd wordt.

Primeurs

Ook dit jaar zijn er weer enkele primeurs die nog nergens te zien waren:

 • Roel Oosterop (H0e) komt met Im Westen Nichts Neues…Oder? Een Heeresfeldbahn juist achter het front van 1915. Niet alleen de vliegtuigen veranderen om de paar maanden, ook de tractie wijzigt. Het is zelfs mogelijk dat de tweede dag de naam wijzigt in LaFayette, Here We Are.
 • Don en Valerie Sybley (H0m) uit België komen met hun Rotbacherwaldbaan, een elektrische tramweg ergens in Duitsland.
 •  Huub Cörvers en Johan Langhorst (H0e) komen met een modulebaan uit de jaren 80 ergens in Saksen in de voormalige DDR, waar het transport per Bimmelbahn wordt verzorgd.

Voor het eerst in het museum

 • Ton Janssen (0m) komt met Zwaaghoek een stoomtram in de jaren ’20. -Martin Welberg (0n30) komt met Mara Harbor een landelijk tafereel met een haven in het oosten van de USA.
 • Gerbrand Haans (0e) komt met zijn nieuwe modelbaan Daorginder, een museumspoorlijntje met een locloods en straatje. Saillant detail is dat Gerbrand de locloods van het museum heeft gebruikt als inspiratiebron voor een schaalmodel op zijn baan.
 • Ronald Halma (1:55n3) komt met Kennesaw Georgia 1863 een modelbaan in schaal 1:55n3 gebaseerd op de Amerikaanse Burgeroorlog.

 

 • Smalspoormodelbouwdagen

  Doarginder | Gerbrand Haans

Op herhaling

De modelbanen hieronder waren al eens bij ons te zien, maar zijn in de tussentijd aangepast. De deelnemers hebben hun modelbanen vergroot of in het afgelopen jaar verder uitgebouwd met nieuw materieel en nieuwe scenery.

 • Erik Mosterd (1:22,5-Gn15) komt ter ere van de opening van de tuinderij in het buitenmuseum nog een keer met S.P. Oorgidee een smalspoortuinderij rond 1950.
  Johan en Coen van Hasselt (H0n3) met Sigman Yard rond 1940 in de USA. Een paar jaar geleden werd heel bescheiden een eerste module meegebracht. Dit project telt nu inmiddels al negen modules. Ook Johan van Doorn en Jaap Vastmaar zijn met een module in dit project betrokken.
 • Modelgroep Swiss Trak (H0m) komt dit jaar weer met een geheel vernieuwde meterslange smalspoorbaan naar voorbeeld van de Rhätische Bahn. De modelbaan is inmiddels ook voorzien van verlichting.
 • John Henniger komt met twee nieuwe diorama’s van 15 x 40 cm, een treinstel van Baldwin uit WO I en een nieuw schilderij. Hij heeft zijn inzending de titel Verroest meegegeven.
 • Ted Polet (009) brengt de havenmodule mee van zijn modelbaan Craigcorrie & Dunalistair Railway waaraan hij de afgelopen maanden heel veel heeft vernieuwd.

 

 • Smalspoormodelbouwdagen

  S.P. Oorgidee | Erik Mosterd

Verkoopstands en demonstraties modelbouw

 • Harry Eker van Smalspoor Nederland BV komt met een verkoopstand met unieke smalspoorartikelen.
 • Paul Dirkzwager Scale Construction brengt een diorama mee met een vormloods en droogrekken dat is geïnspireerd op de steenfabriek Werklust in Losser. U kunt bij hem natuurlijk ook veldbaanmaterieel bestellen.
 • Jaap Vriend, Gosse van der Velde en Henk van Nieuwland geven demonstraties op het gebied van landschapsbouw en het bouwen met hout naar Amerikaans voorbeeld.

Voor de kinderen: Thomas de Trein en live steam

Voor de kinderen komt (oma) Els Dubbelman met haar LGB Thomas de Trein-baan. Kinderen mogen Thomas and friends zelf besturen. En ook leuk voor kinderen: Rinke Groot en Bert Dubbelman rijden met hun live steam treinen

En natuurlijk wordt er het weekend in het museum ook met stoom- en dieseltreinen gereden.

Voor deze dagen geldt een afwijkende toegangsprijs:
Volwassenen: € 9,-.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 7,-.

Stoomtrein Katwijk Leiden
Jan Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
www.stoomtreinkatwijkleiden.nl