Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

CAF Civity: NS Sprinter Nieuwe Generatie

In de Spaanse fabriek van Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) gaat de Sprinter Nieuwe Generatie voor NS gebouwd worden. Onderdeel van de bestelling is een 1 op 1 model van het voorgestelde ontwerp.

RM_SNG6

De zijkant van de mockup. Bij het bezoek werden al bijnamen als Adelaar, Uil, Koala en zelfs Albatros verzonnen. Opvallend is het nummer 2701, zou het een subtiele hint naar de toekomstige nummering zijn?

RM_SNG12

De vuilnisbak in de mockup is verdeeld in drie delen: papier, plastic en restafval. Ten tijde van het bezoek waren er plannen om de bak te verdelen in twee compartimenten en een aparte, grotere bak voor het restafval in het interieur te verwerken.

RM_SNG11

In de eerste en tweede klasse zijn de stoelen bekleed met leer. Daarnaast zijn de ze zo geplaatst dat er plaats is voor zowel vier als twee personen. Klapzittingen hebben een paarse kleur, om aan te geven dat hier ook plaats is voor rolstoelen en kinderwagens.

RM_SNG2

 

RM_SNG5

 

RM_SNG10

Volgens de nieuwe normen moet een rolstoel volledig om zijn as kunnen draaien in het toilet in de trein. Daarom wordt de SNG uitgerust met een ruim, rolstoeltoegankelijk toilet.
RM_SNG9

De toiletruimte in de SNG is voorzien van een toilet, vuilnisbak, wastafel en beugels om aan vast te houden. Boven het toilet is een uitklapbare babytafel.

RM_SNG7

De coupés zijn uitgevoerd met veel glas. Dit zorgt voor goed zicht door de hele trein, zowel voor reizigers als het personeel, en dat verbetert de veiligheid in de trein.

RM_SNG8

Op verschillende plekken in het toilet zijn kenmerkende Nederlandse huizen aangebracht op de wanden.

RM_SNG4

Om het toilet toegankelijk te maken voor slechtzienden zijn de knoppen voor nood en om het toilet door te spoelen aangebracht op contrasterende vlakken.
RM_SNG3

Hallo!

RM_SNG13

Een zekerheid is dat elk stoelenpaar een stopcontact en een USB-aansluiting krijgt.

RM_SNG14

De coupés zijn uitgevoerd met veel glas. Dit zorgt voor goed zicht door de hele trein, zowel voor reizigers als het personeel, en dat verbetert de veiligheid in de trein.
RM_SNG15

2e Klasse

RM_SNG16

1e Klasse

Foto’s + Tekst Koen Brouwer