Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

Meer TRAXX-locomotieven voor NS Reizigers

NS Reizigers is op zoek naar meer TRAXX-locomotieven voor de IC-Direct en diensten naar België. NS is van plan middels een framework overeenkomst voor 5 jaar met optie op 3x 1 jaar een aantal extra machines bij te huren.

Op dit moment zijn 66 locomotieven ter beschikking voor NS Reizigers voor de IC-Direct diensten en de Benelux-trein van Amsterdam via het oude net naar Brussel. Dit blijkt alsnog te weinig te zijn aangezien er een tender loopt voor de huur van TRAXX-locomotieven. De machines gaan het materieelpark versterken op de HSL waar ze in sandwich mode tussen Amsterdam – Rotterdam, Amsterdam – Breda en  Den Haag – Breda rijden. Deze laatste trein zal in de loop van het jaar worden doorgetrokken naar Eindhoven. De geselecteerde leveranciers moeten in staat zijn om een D/A/B/NL locomotief te kunnen verhuren die geschikt moet zijn voor gebruik op het Nederlandse netwerk, inclusief HSL en het Belgische spoor (inclusief Lijn 4 het Belgische deel van de HSL). Ook moeten deze geschikt zijn om in sandwich mode met andere TRAXX-locomotieven te communiceren.

Huidige vloot

De huidige TRAXX-vloot van de Nederlandse Spoorwegen bestaat op dit moment uit.

  • 45x eigendom: NS 186 001-045
  • 12x Lease Alpha Trains: 186 111-122
  • 9x Lease Macquarie Rail: 186 142, 144, 148, 149, 236-240

Niet veel machines beschikbaar
Veel machines zijn er niet meer over om te huren, Railpool zou het een en ander kunnen leveren en Alpha Trains zou machines kunnen leveren die vrij komen bij B Logistics.