Tijdschrift voor spoorwegen en modelspoor

ICNG gepresenteerd in Rotterdam

Op het station van Rotterdam Centraal is vannochtend de Intercity Nieuwe Generatie ofwel ICNG officieel door NS gepresenteerd. De nieuwste trein zal later dit jaar in de dienstregeling worden opgenomen en zal als eerst worden ingezet tussen Amsterdam en Breda. 

De 12-jarige treinfan Thomas gaf samen met Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur NS en Henri Poupart-Lafarge, CEO van  Alstom het startsein. Hiermee openen de deuren van de Intercity Nieuwe Generatie voor de eerste groep bezoekers. De belangstelling is hiervoor groot, ruim 3500 liefhebbers hadden zich aangemeld om de nieuwe trein van NS te bekijken.

Waarnemend directeur van NS Bert Groenewegen en Henri Poupart-Lafarge, CEO van Alstom openden als eerste de deuren van de ICNG.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ICNG zal straks dooor Nederland rijden met een topsnelheid van 200 km/h. NS heeft in totaal 99 treinstellen besteld bij Alstom, waarvan 20 vooor de dienst tussen Amsterdam en Brussel, ook komen er twee treinstellen die geschikt zijn voor Duitsland. De treinstellen zullen als eerst instromen op de HSL tussen Amsterdam en Breda en vervolgens zullen de stellen alle diensten over de HSL gaan overnemen, momenteel rijden hier nog de TRAXX-sandwich combinaties met ICRmh-rijtuigen. Op langere termijn moeten de ICNG-treinstellen ook naar Leeuwarden, Groningen en Enschede doordat de HSL-diensten worden gekoppeld aan de binnenlandse diensten.

De 12-jarige treinfan Thomas kreeg van Bert Groenewegen (waarnemend directeur NS) een ICNG-speciaalnummer uitgereikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ICNG is dit weekend nog te bezichtigen op spoor 15 te Rotterdam. Ook kunnen liefhebbers op deze dagen zelf de trein besturen door plaats te nemen achter de speciale simulator waarmee de NS op tournee is om personeel te werven. Heb je geen tijd om de ICNG zelf te bezichtigen? Bestel dan het Rail Magazine speciaalnummer met 132 pagina’s over de Intercity Nieuwe Generatie in onze webshop!

Van tekentafel tot introductie. Lees alles over de nieuwe Intercity van de Nederlandse Spoorwegen dat Alstom produceert op basis van het Coradia Stream platform. Alles over ICNG is in dit nummer te lezen, maar ook alle randzaken zoals de geschiedenis van Alstom in Nederland en het Coradia platform.

Tweede klasse met voldoende plaats voor fietsen.

Eerste klasse.

De multifunctionele ruimte.

Meer over de presentatie en ICNG lees je in Rail Magazine 396 en zie je op 11 juni in een nieuwe aflevering van Rail Magazine Inside!